Når må en tann rotbehandles?

De fleste betennelser i tannen skyldes kariesangrep (hull) som er kommet helt inn til pulpa (“tann-nerven”). Da trenger bakterier inn og fører til permanent skade. Men også andre årsaker kan føre til utvikling av betennelsen i nerven. Tenner med dype fyllinger må noen ganger rotfylles. Jo dypere fyllingen er, desto større sjanse er det for at nerven kan ta skade. Noen ganger må svært følsomme tenner og tenner med sprekkdannelser rotfylles.

Rotbehandling kan ellers være nødvendig dersom tannen har vært utsatt for et traume /slag. Da kan “nerven” bli ødelagt og senere invadert av bakterier. Av og til må en tann rotfylles fordi dette er fornuftig før en krone eller en bro skal lages.

Symptomer på betennelse i tannen

Hvis du har betennelse i tannen, eller i kjeven utenfor roten, kan du få tannpine. Smertene kan være av forskjellig karakter og intensitet. Noen kan føle smerter ved inntak av varm / kald mat, noen kan oppleve smerter som sterk ising.

Fra en betent tann, som pasienten kan gå med uten å vite det, kan det oppstå plutselige og sterke smerter. Man kan bli hoven i kinnet, og ofte er smerten veldig intens, slik at vanlig smertestillende medikamenter ikke hjelper i særlig grad. Årsaken er at bakteriene har spredd seg fra rotkanalen og ut i benet rundt rotspissen og dannet en betennelse der. Ofte kan det etter noen dager dannes en tannbyll i nærheten av tannen, og denne må det stikkes hull på.

Betennelsen i nerven kan også være helt symptomfri og derfor kun blir oppdaget ved et rutinemessig røntgenbilde.

Behandling av betennelse i tannen

Hvis pulpa er betent, men levende, får du lokalbedøvelse før behandlingen starter. Er pulpa død, er det unødvendig med bedøvelse. Det finnes altså ingen grunn til å være urolig for at det skal gjøre vondt.

For at behandlingen skal foregå under hygieniske forhold, plasserer vi et gummiklede rundt tannen for at tannen skal være ren, tørr og isolert. Vi må borre gjennom tannkronen til pulpa og rense kanalene grundig slik at alt infisert vev blir fjernet. Utrensingen gjøres ved hjelp av spesialinstrumenter tilpasset bredden og lengden på kanalene. Når tanna er ferdig renset desinfiseres rotkanalen og fylles med et rotfyllingsmateriale.

Det vanligste fyllingsmaterialet er guttaperka, et gummilignende materiale som klistres fast i kanalen.